Kernenergie ontstaat tijdens het proces dat men atoomkernen splijt van uranium. Uranium is een fossiele brandstof en kan dus ook opraken. Door de jaren heen zijn er bovendien verscheidene rampen voorgekomen en daardoor is het ook een riskante manier van energieproductie. Op deze pagina lees je hoe kernenergie in zijn werking gaat en wat de voor- en nadelen zijn van deze energievorm.

Hoe werkt het?

Deze variant wordt opgewekt door kernreacties. Men splitst atoomkernen van twee stoffen: uranium en plutonium. Tijdens het proces komt dan energie vrij en dat zorgt voor een enorme warmte. Deze warmte wordt vervolgens omgezet tot elektriciteit in een kerncentrale. Deze vorm van grijze energie heeft zo haar voor- en tegenstanders. Zo vinden verscheidene mensen dat men het zou moeten afschaffen, maar zeggen ook voldoende mensen dat het een goede manier is van energieopwekking in eigen land. Tijdens het proces komt er echter radioactieve straling vrij. Ook ontstaat er kernafval. Door de jaren heen zijn er verscheidene rampen voorgekomen, waar zelfs complete steden door werden verwoest. Tijdens de Kernramp van Tsjernobyl in 1986 vielen er bijvoorbeeld in 31 directe slachtoffers.

Uranium-235

Voor de productie van kernenergie wordt er gebruik gemaakt van de stof uranium-235. Op atoomniveau worden de kernen in een reactor gespleten. Vanwege de hitte ontstaan er kettingreacties wat zorgt voor een warmte. Een reactorvat is voorzien van water, welke de warmte op zich neemt. Dat wordt getransporteerd en wordt verwerkt in de kerncentrales.

Voor- en nadelen

Men heeft het vaak over de nadelen van deze energievorm en dat is natuurlijk ook terecht. Er zijn namelijk verscheidene redenen te bedenken waarom deze vorm van energie niet goed is. De grote hoeveelheid kernrampen zijn hiervan een goed voorbeeld. Ook het gebruikmaken van fossiele brandstoffen die op kunnen raken is een negatief aspect. Echter komt er geen CO2 vrij tijdens dit proces. Daarmee draagt deze energieopwekking, in tegenstelling tot wat mensen vaak denken, niet mee aan de opwarming van de aarde. Gezien de klimaatveranderingen is dat zonder twijfel een positief punt.

Kerncentrale in Nederland

Nederland heeft slechts één kerncentrale. Deze centrale wekt zo’n drie procent van de Nederlandse stroom op. Deze staat in Borssele en levert ongeveer 4000 GWh kernenergie per jaar op. De kerncentrale blijft nog zo’n 20 jaar open. Verscheidene politieke partijen geven aan de kerncentrale te willen sluiten, maar daar is niet iedereen het roerend mee eens. Eigen energieproductie behoeft namelijk de voorkeur, zeggen verschillende partijen. De overige kernenergie komt doorgaans uit Frankrijk, Duitsland of België.

Kernenergie of groene stroom?

Kernenergie is grijze stroom en wordt opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen. Als je liever kiest voor een duurzame variant, kun je ook groene energie vergelijken. Dit is beter voor het milieu en hier worden geen fossiele brandstoffen bij gebruikt.

Hulp nodig bij je keuze?

Weet je nog niet of je grijze energie of groene energie gaat vergelijken? Je kunt ook altijd nog contact met ons opnemen voor advies. Onze klantenservice staat doordeweeks voor je klaar met onafhankelijk en betrouwbaar advies. Op basis van jouw wensen en behoeften helpen we graag met het zoeken van een passende energieleverancier.

Wat is kernenergie?
Rate this post