Steenkool is een fossiele brandstof en behoort tot de grijze energie. Het is een fossiele brandstof en ongeveer een kwart van de elektriciteit in Nederland wordt opgewekt middels deze brandstof.

Hoe werkt het?

Steenkolen komen uit mijnen en worden vanuit daar naar de energiecentrales getransporteerd. Het wordt hier vermalen tot fijn stof. Datzelfde stof wordt vervolgens verbrand, waarbij warmte vrijkomt. Deze warmte verwarmt een grote ketel met warm water, waar stoom bij vrij komt. Dat stoom zorgt er weer voor dat een turbine wordt aangedreven, waardoor er energie wordt opgewekt. De energie wordt opgeslagen in het elektriciteitsnet. Deze fossiele brandstof is relatief goedkoop te winnen en vrijwel overal ter wereld te vinden, maar niet in Nederland. In Nederland zijn er namelijk geen kolenmijnen meer.

Grijze energie

Steenkool behoort tot grijze energie. Er komt namelijk schadelijke CO2 vrij tijdens de verbranding van steenkool. Het wordt echter wel zoveel mogelijk gefilterd, maar er is nog geen écht goede filtermethode. Men is daarom nog steeds aan het onderzoeken hoe dit nog beter kan. Over een paar honderd jaar zal alle steenkool op zijn en dan moet men op zoek naar andere alternatieven, zoals groene energie. Het is dus niet bepaald duurzaam en milieuvriendelijk.

Biologische varianten van steenkool

Het is tegenwoordig echter wel mogelijk om biologische steenkool te produceren. De biomassa wordt in dit geval tot 200 graden Celsius verwarmd, waarbij een druk van 20 bar water splitst in waterstof en zuurstof. De smurrie die overblijft uit het proces bevat koolstof. Er worden pillen van gemaakt, die gebruikt kunnen worden in de elektriciteitscentrales. Dit is echter nog heel prijzig en veel duurder dan gewone steenkool. Het is voor energiebedrijven dan ook nog niet haalbaar om dit aan te bieden. Als de opschaling in de toekomst hoger is, zal de kostprijs zeer waarschijnlijk ook zakken. Vanaf dan zal het ook mogelijk zijn om deze energievorm af te nemen bij je energiemaatschappij. Helaas is dat nu nog niet mogelijk.

Overstappen van energiemaatschappij

Benieuwd hoe jij kunt besparen op je energielasten? Of heb je na het lezen van bovenstaande juist wel zin gekregen om over te stappen naar een groene maatschappij? Je kunt gemakkelijk energie vergelijken met behulp van onze handige vergelijkingstool. Je hoeft alleen maar je postcode en huisnummer in te vullen en de rekentool berekent direct welke energiemaatschappij voor jou het goedkoopste is. Overstappen was nog nooit zo gemakkelijk, want je hoeft alleen nog maar op de oranje knop te drukken. Hiermee bespaar je al gauw honderden euro’s per jaar.

Hulp nodig?

Heb je nog hulp nodig bij het vergelijken van energiemaatschappijen? Of heb je nog vragen met betrekking tot deze fossiele brandstoffen, wat je niet in het artikel kon vinden? Je kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 beantwoorden we graag al je vragen. We geven met betrekking tot het vergelijken van maatschappijen altijd onafhankelijk en betrouwbaar advies.

Wat is steenkool?
7.6 (76%) 5 votes