Groene energie vergelijken

Zit jij al jaren bij dezelfde leverancier? Dan betaal je waarschijnlijk veel te veel. Start daarom vandaag nog met groene energie vergelijken. Deze duurzame variant is zowel goed voor je portemonnee als voor het milieu. Met behulp van de onderstaande rekentool kun je gemakkelijk en snel groene energie vergelijken. Je hoeft alleen maar je postcode en huisnummer in te vullen.

 

 

Wat is groene energie?

Groene energie wordt, in tegenstelling tot grijze energie, opgewekt uit natuurlijke bronnen. Het heeft geen schadelijk effect op het milieu, want het wordt niet opgewekt uit fossiele brandstoffen. Deze raken ook langzamerhand op, dus dit alternatief was ook erg welkom voor zowel de energiemaatschappijen als de consument.

Is groene stroom ook écht groen?

Technisch gezien bestaat er geen verschil tussen grijze of groene stroom. Immers, het komt allemaal door hetzelfde stroomnet, waar ook alle stroom doorheen gaat. Of het nu groen of grijs is, het gaat door hetzelfde stroomnet. Echter kun je met behulp van de verschillende certificaten erachter komen wat voor type stroom het is. Grijze stroom is gewoonweg slechter voor het milieu, terwijl groene stroom dat niet is. In sommige gevallen is laatstgenoemde iets duurder, maar dat hoeft niet. De fossiele brandstoffen raken immers steeds schaarser, waardoor het ook duurder wordt.

Kies voor groen

Als je groene energie vergelijken gaat, kun je ook nog kiezen tussen de ‘groenheid’ van energieleveranciers. De ene energieleverancier kan namelijk nóg groenere energie leveren dan de andere leverancier. Dat is afhankelijk van verschillende factoren: hoe wordt de energie opgewekt en waarin investeert men verder nog met het bedrijfsvermogen? Investeren zij bijvoorbeeld in groene projecten of investeren zijn in andere toekomstige, groene productie?

Het verschil in prijs

Afhankelijk van wat je wilt, kun je ook de prijzen met elkaar vergelijken. Als je een bedrijf hebt die relatief veel investeert in groene productie, kan het zijn dat zij ook iets duurder zijn. De investeringen betaal jij dan mee in de kosten van het stroom. De energieleverancier naar keuze hoeft dan ook niet altijd de goedkoopste te zijn. Echter worden de goedkoopste leveranciers standaard bovenaan getoond in onze vergelijkingstool. Als je wilt kiezen voor extra groen, kun je kijken naar de verschillende labels in onze rekentool. Er staat aangegeven welke leveranciers extra groen zijn en dus extra investeren in groene projecten.

Waterkrachtimport uit Scandinavische landen

Groene energie bestaat voor een gedeelte uit waterkracht. Helaas hebben wij in Nederland niet veel langzaam stromend water, wat in principe nodig is om elektriciteit via waterkracht op te wekken. In de Scandinavische landen hebben ze dit echter voldoende. Er zijn veel bergen met langzaam stromend water waar energie opgewekt kan worden. De Scandinavische landen leveren dan ook veel energie naar Nederland. Importproducten kunnen in sommige gevallen iets duurder zijn.

Hulp nodig bij groene energie vergelijken?

Heb je nog hulp nodig bij groene energie vergelijken? Onze klantenservice helpt je graag met al je vragen. We reageren iedere werkdag en geven altijd onafhankelijk en betrouwbaar advies. Neem daarvoor gerust contact met ons op.