Benieuwd naar de verschillen tussen aardgas en CO2-neutraal gas? CO2-neutraal gas wordt gecompenseerd met het aanplanten van bomen. Deze bomen nemen de CO2 weer op, waardoor de uitstoot aanzienlijk wordt verminderd. In enkele gevallen wordt de uitstoot zelfs helemaal teruggebracht naar nul. Op deze pagina lees je meer over de verschillen tussen deze grijze en groene variant.

Hoe wordt het geproduceerd?

CO2-neutraal gas wordt in feite op dezelfde manier geproduceerd als aardgas, wat grijze energie is. Echter compenseert men het in dit geval met het planten van bomen. Bij het verbrandingsproces komt CO2 vrij en dit wordt dan weer opgevangen door de geplante bomen. De constructie zorgt ervoor dat de uitstoot wordt teruggebracht naar nul. De netto uitstoot is daarmee niets en dat maakt het verdraagzamer. Je hebt immers gas nodig voor je dagelijkse leven, zoals voor het koken of als je de verwarming wilt aanzetten.

Hoe groen is het?

In principe kun je wel stellen dat het niet ├ęcht groen is. Er wordt namelijk nog steeds gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen en die raken op den duur op. De Nederlandse overheid verwacht zelfs dat aardgas aan het einde van deze eeuw geheel op is. In feite wordt er alleen een compensatie verwerkt voor de uitstoot, door bomen te plaatsen. Het is daarmee lang niet zo duurzaam als groen gas, maar het is wel duurzamer dan gewoon aardgas.

Veel energieleveranciers bieden deze vorm van energie uit aan op hun website. Helaas kan men nog niet groen gas op grote schaal produceren, dus kiest men vooral voor CO2-neutraal gas. Als je kiest voor deze energievorm, moet je er wel rekening mee houden dat je nog wel gebruik maakt van grijze energie dat een tikkeltje groen is.

Natuurvriendelijke maatregelen?

Deze vorm staat ook wel bekend onder de noemer klimaatgecompenseerd gas. Het is beter voor het milieu, maar het is nog lang niet zo goed als groen gas. De natuurlijkvriendelijke maatregelen kosten consumenten iets meer geld, maar daarbij wordt ook bijgedragen aan een beter milieu. Als je voor nog groener wilt kiezen, zal je moeten kijken naar groen gas. Dat wordt helaas nog niet op grote schaal geproduceerd, waardoor het nog ontzettend duur is.

Certificaten

Als je gaat overstappen van energieleverancier, naar bijvoorbeeld dit klimaatgecompenseerde gas, kun je kijken naar de verschillende certificaten. Er zijn verscheidene certificaten waar je op kunt letten: Verified Emission Reductions (VER), Certified Emission Reductions (CER), Emission Reduction Units (ERU) en European Allowances (EA). Eerstgenoemde is veruit het meest voorkomende certificaat. Energieleveranciers dragen bij aan een duurzame ontwikkeling en zorgen tevens voor een lagere CO2-uitstoot.

Welke energieleveranciers bieden dit aan?

Je kunt gebruik maken van onze handige vergelijkingstool, indien je wilt weten welke energieleveranciers CO2-neutraal gas aanbieden. Selecteer daarvoor alleen de duurzame energievarianten, zodat je alleen een overzicht treft met de duurzame leveranciers.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste energieleverancier? Neem dan gerust contact met ons op en we helpen je graag. De klantenservice is op werkdagen bereikbaar van 09.00 en 17.00 uur. We helpen je graag met betrouwbaar en onafhankelijk advies en we reageren erg snel! Beloofd.

Wat is CO2-neutraal gas?
8.6 (85.71%) 7 votes