Wat is groen gas?

Groen gas is de duurzame variant van aardgas en wordt op beperkte schaal geproduceerd. Het is schoon, hernieuwbaar en daarmee ook beter voor het milieu.

Aardgas

Aardgas bestaat uit methaan, wat door miljoenen Nederlandse huishoudens dagelijks wordt gebruikt. Je hebt het nodig om je woning te verwarmen, maar je hebt het ook nodig om mee te koken. De voorraad aardgas is helaas niet oneindig en daarom zoekt men ook naar duurzame alternatieven. Eentje daarvan is groen gas. Helaas is het nog niet op grote schaal verkrijgbaar. Het is nog vrij prijzig, maar het werkt hetzelfde als aardgas.

De verschillen tussen biogas en groen gas

Biogas wordt geproduceerd uit onder andere tuin-, groente- en fruitafval. Dat wordt vervolgens gezuiverd en gedroogd en op die manier wordt het op dezelfde kwaliteit als aardgas gebracht. Het is duurzaam alternatief voor aardgas.

Het gasnet

Groen gas kan, net als gewoon aardgas, worden geleverd via het normale gasnet. Iedereen die een gasaansluiting heeft, kan dat in principe ontvangen. De apparaten hoeven ook niet worden aangepast, omdat het dezelfde eigenschappen heeft als aardgas. Je kunt dus blijven koken en verwarmen, zoals je dat gewend bent. Vrijwel alle energieleveranciers kunnen dit leveren, omdat er gewoon gebruik wordt gemaakt van het bestaande gasnet.

Certificaten

Groen gas wordt gecertificeerd door Vertogas. Zij kijken of je wel echt gebruik maakt van groen gas, indien je dat wilt aanschaffen via je energieleverancier. Groen gas wordt regionaal en nationaal gestookt, dus het kan zo maar zijn dat het gas bij de lokale boer vandaan komt.

Veilig

Gelukkig is groen gas net zo veilig als aardgas. Netbeheerders stellen bijzonder strenge eisen aan de kwaliteit, omdat slechte kwaliteit invloed kan hebben op het net. Daarmee wordt het veilig en betrouwbaar gehouden. Groen gas heeft dan ook dezelfde typische lucht als aardgas.

Overheid

De overheid stimuleert deze vorm van gasopwekking. Aardgas begint immers ook af te nemen en aan het einde van deze eeuw is het waarschijnlijk helemaal op. De overheid heeft daarom als doel gesteld dat het verbruik van gas minimaal 14 procent moet zijn in 2020.

Overstappen naar groen gas?

Krijg jij via je energieleverancier momenteel nog aardgas, maar wil je eigenlijk wel overstappen naar groen gas? Gebruik dan onze handige vergelijkingstool en start direct met energie en gas vergelijken. Selecteer alleen duurzame energie, zodat je alleen een overzicht treft met de duurzame vormen. Iedere energieleverancier heeft een label toegewezen kregen, zodat je kunt bekijken of zij groen gas of andere groene energie leveren. Als je wilt overstappen, hoef je alleen nog maar op de oranje knop te klikken. Vervolgens word je doorverwezen naar het overstapproces en is je volledige overstap binnen 14 dagen geregeld. Binnen dat termijn kun je je overstap ook nog opzeggen, indien er iets tussenkomt.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het overstappen naar een groene energieleverancier? Je kunt ons altijd een berichtje sturen via het contactformulier op de contactpagina. Onze klantenservice is doordeweeks beschikbaar van 09.00 tot 17.00. We helpen je graag met betrouwbaar en onafhankelijk advies, op basis van jouw wensen en behoeften.