Waterkrachtenergie wordt geproduceerd met behulp van water. Dit kan op twee manieren worden gegenereerd: door hoogteverschil (vallend water) of door de stroomsnelheid van water (stromend water). Zo’n tien procent van alle elektriciteit in Europa wordt opgewekt door waterkracht. Tevens komt de helft van de duurzame energie uit deze bronnen. Nederland draagt niet veel bij in deze productie, want hier is weinig water dat sloom stroomt. Ook heeft Nederland geen bergen en dus ook geen vallend water op grote schaal.

Hoe wordt het geproduceerd?

De zwaartekracht zal er altijd voor zorgen dat water van boven naar beneden wilt. Aangezien er weinig hoogteverschillen in Nederland zijn, is het moeilijk om via deze weg waterkrachtenergie te genereren. Het zal dus in ons land uit stromend water gehaald moeten worden. De watermolen wordt aangedreven door een turbine, die wordt gevoed met water.

Duurzaamheid van waterkrachtenergie

Waterkracht is een goedkope en schone energiebron. Het water dat door de waterkrachtcentrales stroomt, zal alleen verdampt worden door de zon op het laagste punt. Daardoor komt het weer in de hogere gedeeltes terecht, in de vorm van regen. Er ontstaat dan ook een continu proces als een soort kringloop. Hiervan worden vaak stuwmeren aangelegd, waar je een voorraad met energie kunt opslaan. Het grote nadeel is echter wel dat het wel een flinke impact heeft op de omgeving. De verplaatsingsruimte voor vissen wordt namelijk beperkt. Vooral de zalm heeft hier erg last van. Er worden daarom ook dammen aangelegd, zodat de vissen hier vooralsnog langs kunnen zwemmen.

Waterkrachtenergie uit Nederland

Nederland heeft slechts vijf waterkrachtcentrales, waarvan er drie middelgroot zijn en twee klein. Gezamenlijk hebben de waterkrachtcentrales een vermogen van 37 megawatt. De eigenaren van de verschillende waterkrachtcentrales zijn Nuon en Essent. Deze zullen nooit een grote rol spelen in Nederland, omdat er gewoonweg niet genoeg energie uit opgewekt kan worden. Zelfs op het maximale volume, zal er niet meer dan vijf procent van de totale energiebehoefte worden geproduceerd in de waterkrachtcentrales. Vanwege het ontbreken van grote hoogtes, kan er ook niet zoveel geproduceerd worden. Daarom wordt waterkrachtenergie doorgaans geïmporteerd uit de Scandinavische landen. Men heeft hier veel bergen en hoogteverschillen, waardoor het hier wel flink kan worden opgewekt.

Overstappen naar een waterkrachtleverancier?

Wil je graag groene energie? Je kunt wellicht overstappen naar een leverancier die waterkrachtenergie aanbiedt. Nuon of Essent hebben bijvoorbeeld beide energie uit deze bronnen. Andere energiemaatschappijen importeren dit doorgaans uit andere landen, waaronder de Scandinavische landen. Je kunt gebruik maken van onze handige vergelijkingstool. Je hoeft alleen maar je postcode en huisnummer in te vullen en je krijgt direct een overzicht met de verschillende energieleveranciers. Als je alleen groene energiemaatschappijen wilt zien in het overzicht, kun je dat selecteren in de filteropties.

Hulp nodig bij overstappen?

Heb je nog hulp nodig bij overstappen? Geen nood, want onze klantenservice helpt je graag. Wij zijn doordeweeks bereikbaar tussen 09.00 en 17.00 en geven altijd betrouwbaar en onafhankelijk advies op basis van jouw wensen en behoeften. Neem daarvoor gerust contact met ons op.

Wat is waterkrachtenergie?
Rate this post