Windenergie is een duurzame variant van energieopwekking. In Nederland staan er ontzettend veel windturbines aan de kust. Tijdens het proces komt er wel CO2 vrij, maar dat wordt door de windturbine zelf terugverdiend. Deze energiebron raakt ook nooit op en is daarmee een goed alternatief voor de grijze energievarianten.

Eeuwenoud fenomeen

Windenergie is al eeuwenoud. Vroeger werd het namelijk al omgezet in mechanische arbeid. Je kunt hier bij denken aan de molen. Tegenwoordig is het vooral een duurzame energie, maar toch zit de ontwikkeling nog redelijk aan de beginfase. Gelukkig investeert de overheid flink in duurzame energie en zal er op de langere termijn voor gekozen worden om grijze energie af te bouwen. Dat zal ook wel moeten, want het aantal fossiele brandstoffen neemt af en wordt daarmee steeds schaarser.

Windenergie omzetten in elektrische energie

Een windmolen of windturbine kan windenergie omvormen tot elektrische energie. De wieken van de windturbine duwen de wind omhoog, waardoor er een roterende werking ontstaat. De generator zet deze beweging om tot elektriciteit.

Wat zijn de voordelen?

De grootste voordelen hebben betrekking op het milieu. Bij het opwekken komen er namelijk geen schadelijke stoffen vrij, zoals dat wel gebeurt via grijze energie. Wind is bovendien onuitputtelijk, terwijl fossiele brandstoffen wel opraken. Een windmolen of windturbine kan lang mee en verdient zichzelf terug na drie tot zes maanden. Dat hangt er vanaf waar het apparaat precies staat en hoeveel wind daar komt.

Wat zijn de nadelen?

Naast voordelen kent windenergie ook een aantal nadelen: het landschap wordt vervuild door de grootte van de toestellen. Je ziet de apparaten al van verre afstand. Dat kan voor overlast zorgen voor omwonenden. De meeste van deze toestellen staan vaak aan zee, waar over het algemeen minder mensen wonen. Daarnaast kan het de rust- en broedgebieden voor vogels verstoren, omdat deze onnatuurlijke apparaten in de weg staan.

Welke energieleverancier heb jij nu?

Maak jij nog gebruik van grijze of groene stroom? Wellicht dat je na het lezen van de bovenstaande voordelen ook wel wilt overstappen. Als je al jarenlang bij dezelfde energieleverancier zit, kan het bovendien nog eens zo zijn dat je flink kunt besparen. Dat voordeel kan wel oplopen tot meer dan 300 euro op jaarbasis. Overstappen naar een groene leverancier is niet alleen verstandig, maar ook geld besparend!

Hoe kan ik overstappen?

Als je wilt overstappen, kun je gebruik maken van onze handige vergelijkingstool. Je hoeft alleen nog maar je postcode en huisnummer in te vullen en onze handige rekentool doet de rest. De goedkoopste energieleverancier staat standaard bovenaan. Mocht je nog bepaalde opties willen selecteren, dan kan dat ook. Zo kun je onder andere ervoor kiezen om te filteren op duurzaamheid of bepaalde energieleveranciers.

Hulp nodig bij het vergelijken?

Heb je nog hulp nodig bij het vergelijken of bij het overstappen van energieleverancier? Stuur ons dan gerust een berichtje via het contactformulier op de contactpagina. We staan je graag te woord op werkdagen tussen 09.00 en 17.00. We geven altijd betrouwbaar en onafhankelijk advies aan onze bezoekers.

Wat is windenergie?
Rate this post