Zonne-energie is de straling die de zon afgeeft. De energie van de zon bestaat zowel uit warmte als licht. Vooral tijdens de warme zomermaanden kan er flink gebruik gemaakt worden van zonne-energie. In de wintermaanden functioneert het ook, maar helaas wel minder.

Zonne-energie opwekken

Als je wilt kun je zelf zonne-energie opwekken en op die manier kun je jezelf dus ook van elektriciteit voorzien. In principe kan dat op twee manieren: met zonnecollectoren of met zonnepanelen. Deze kun je laten plaatsen door een expert bij je woning.

Zonnecollectoren

Zonnecollectoren hebben een eenvoudige werking. De apparaten zetten zon om in warmte. Het toestel warmt op, op het moment dat het wordt blootgesteld aan de zon. De warmte wordt vervolgens gebruikt om water te verwarmen. Over het algemeen zijn de zonnecollectoren zwart, zodat de toestellen zoveel mogelijk zon opnemen. De toestellen worden vaak geplaatst in landen waar veel zon schijnt.

Zonnepanelen

De meeste mensen zullen echter denken aan zonnepanelen. Deze komen in Nederland ook veel meer voor. Deze toestellen worden gebruikt om de energie van het licht om te zetten in elektriciteit. Over het algemeen worden de toestellen op daken geplaatst, maar de apparaten kunnen ook op de grond worden geplaatst. Laatstgenoemde zie je vaker bij bedrijven die daar de ruimte voor hebben.

De werking van zonnepanelen in Nederland

In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, werken zonnepanelen juist goed in Nederland. De zon hoeft niet heel erg fel te schijnen voor een goede werking. Ook uit licht kan namelijk energie worden gehaald. Aangezien het wel vaak licht is, kun je vooralsnog energie opwekken. De bewolking houdt maar een beetje licht tegen. Bij hoge temperaturen boven 25 graden Celsius, hebben de zonnepanelen zelfs minder rendement. Nederland is daarom ook juist een erg goed land voor zonnepanelen.

De voordelen van zonne-energie

Er zijn verscheidene voordelen aan de overstap op zonne-energie, waaronder:

 • Geld besparen op lange termijn;
 • Een beter milieu;
 • Minder afhankelijk van fossiele brandstoffen;
 • Minder afhankelijk van je energieleverancier;
 • Duurzame toestellen met een levensduur van 30 tot 40 jaar;
 • Je woning stijgt in waarde;
 • Onderhoudsarm;
 • Subsidie van de overheid.

De nadelen van zonne-energie

Het biedt niet alleen maar voordelen, maar ook een aantal nadelen:

 • Aanschafkosten van de materialen;
 • Installatiekosten door een expert;
 • Niet iedere locatie is geschikt;
 • Alleen bruikbaar gedurende de dag;

Wil je zelf zonne-energie opwekken?

Sinds 2011 kan zonne-energie al concurreren met fossiele brandstof op de energiemarkt. Daarom wordt er ook verwacht dat er binnen 15 tot 20 jaar massaal de overstap wordt gemaakt op zonne-energie. De energieprijzen zijn ook iets gestegen in de laatste jaren en daarom wordt het ook steeds lucratiever om de overstap te maken. Er zijn ook vrijwel geen bijkomende kosten en de zonnepanelen gaan gegarandeerd 25 jaar mee. Het voordeel haal je er dus ongetwijfeld uit en dat weten ook steeds meer mensen. Als je het geld hebt voor de investering, kun je de investering maken en hier jarenlang van profiteren.

Hulp nodig?

Twijfel je of je wilt overstappen naar zonne-energie of weet je niet welke monteur je hierbij kan helpen? Stuur ons dan gerust een berichtje via het contactformulier op onze contactpagina en we helpen je graag. Onze klantenservice is bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 17.00. We geven altijd betrouwbaar en onafhankelijk advies op basis van jouw wensen en behoeften. Vraag gerust!

Wat is zonne-energie?
Rate this post