Overstappen zonder borg

Dreigt je huidige energieleverancier je af te sluiten van je gas en licht? Probeer altijd het betalingsgeschil op te lossen met je huidige leverancier. Indien dat niet lukt, kun je een spoedaanvraag aanvragen bij een andere energieleverancier. Overstappen zonder borg is helaas niet mogelijk, maar je kunt wel de verschillende borgsommen met elkaar vergelijken.

Overstappen zonder borg is niet mogelijk

Helaas is overstappen zonder borg niet mogelijk. Als je een betalingsachterstand hebt, zal je altijd borg moeten betalen. Echter zijn er wel een aantal energieleveranciers die relatief coulant zijn. In de onderstaande tabel tref je een helder overzicht met de verschillende waarborgsommen.

 

Energieleverancier Totaal borg som € Per product € Spoedaanvraag mogelijk? Aanvullende voorwaarden
Energiedirect.nl 1000 1000 Ja
Budget Energie 435.94 435.94 Ja borg (400 per product) + de helft van het vastrecht
E.ON 500 of 800 250 of 400 Ja Afhankelijk van de hoogte kredietcheck
Eneco 400 200 Ja
Greenchoice 400 200 Ja
NLenergie 180 180 Nee Aanvraag duurt 4-6 weken
Essent 600 300 Ja
Nuon 475 n.v.t. Ja
Electrabel 900 450 Ja
Anode 500 500 Ja
EnergieFlex prepaid* 150 of 200 75 of 100 Ja Slimme meter verplicht.Er wordt gekeken naar het historische verbruik.
EnergieFlex regulier 800 400 Ja Er wordt gekeken naar het historische verbruik.
Vastelastenbond Afhankelijk van leverancier Ja Is geen leverancier, werkt samen met Greenchoice en energiedirect.nl.
OneforOne 400 200 Ja Is geen leverancier, werkt samen met Greenchoice.
Oxxio 400 400 Ja
Qwint 1000 400-600 Ja
Qurrent 800 400 Ja
Atoomstroom 800 400 Ja
MainEnergie 1000 500 Ja

Voor welke energieleverancier kies ik?

Het hangt sterk af van je persoonlijke situatie welke energieleverancier je precies kiest. Met behulp van de tabel kun je gemakkelijk inzien waar de waarborgsom het laagste is, indien je een spoedaanvraag aanvraagt. Als je wilt kiezen voor de goedkoopste energieleverancier, kun ook energie vergelijken via onze handige vergelijkingstool.

Waarom kun je niet overstappen zonder borg?

Overstappen zonder borg is helaas alleen mogelijk indien je geen betalingsachterstanden hebt bij je huidige energieleverancier. In sommige gevallen moet je ook een waarborgsom betalen, indien je in het verleden betalingsachterstanden hebt gehad. Mocht jij als afnemer de energie niet kunnen betalen voor een maand, kan de energieleverancier altijd nog je waarborgsom gebruiken.

Hoe werkt de afsluiting van gas en licht?

Indien je een betalingsachterstand hebt opgelopen, kan het zijn dat je een bericht krijgt met ‘einde levering’. Dat betekent dat je gas en licht wordt afgesloten binnen tien werkdagen, mits je actie onderneemt. Probeer daarom altijd naar een oplossing te zoeken met je huidige energieleverancier. Als alternatief kun je ook een spoedaanvraag aanvragen bij een andere energieleverancier. Helaas is, zoals gezegd, overstappen zonder borg niet mogelijk. Indien je het geschil met je huidige leverancier kunt oplossen, heeft dat wel de voorkeur. Als je toch in gebreke blijft, wordt je gas en licht afgesloten door de energieleverancier.

Spoedaanvraag

Verscheidene energieleveranciers bieden helemaal niet de optie tot spoedaanvragen. Deze worden namelijk helemaal niet in behandeling genomen. Ook de duur van de aanvraag kan verschillen per aanbieder. Zo kun je wellicht binnen twee dagen een nieuwe energieleverancier hebben, maar het kan ook wel zes weken duren. Het is raadzaam om daar goed naar te kijken. Je wilt natuurlijk niet zonder gas en licht zitten.

Waarborgsom

Overstappen zonder borg is niet mogelijk, dus je zult een waarborgsom moeten voldoen. Energiemaatschappijen verlangen in dit geval een vooruitbetaling van zo’n 180 tot 1000 euro. De hoogte van de waarborgsom is afhankelijk van je postcodegebied en leverancier.

Boete bij vroegtijdig overstappen van energieleverancier

Naast de waarborgsom dien je nog rekening te houden met een mogelijke overstapboete. Indien je vroegtijdig je contract opzegt, kan het zijn dat je een overstapboete moet betalen. Je hebt bijvoorbeeld een driejarig contract, maar je wilt dit al na een jaar opzeggen. In dat geval kan je energieleverancier je een overstapboete opleggen. Je zult voor jezelf moeten nagaan of het dan wel zin heeft om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier.

De NMa heeft destijds maximale boetes in het leven geroepen. Deze boetes staan genoteerd in het tabel hieronder.

Boetes van energieleveranciers bij vroegtijdig verbreken van het energiecontract

  • 1 jaar vast maximale boete van €50, –
  • 2 jaar vast maximale boete van €75, –
  • 3 jaar vast maximale boete van €120, –
  • 5 jaar vast maximale boete van €175, –

Nog vragen?

Heb je nog vragen met betrekking tot betalingsgeschillen? Stuur ons dan gerust een berichtje via het contactformulier. We helpen je graag. Onze klantenservice is bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur op werkdagen.